zaterdag 25 juli 2015

In Roscoff geen code oranje

Zaterdag 25 juli Roscoff
Terwijl het vandaag Code Oranje is in Nederland, varen wij met de hier afgenomen noordwestenwind naar het puntje van Noord-Bretagne.

Morgen en overmorgen zullen we een nieuwe lagedrukgebied als eerste opvangen voor het Nederland nadert.

De Bretonse kust is prachtig. De baai bij Trébeurden is overweldigend, met veel verval en indrukwekkende rotsen.


Nog even terug in de tijd:
Zaterdag 18 juli-zondag 19 juli
We zingen voor de jarige Anton om 06.30 op de kade. Een nachttocht voor de boeg. T wordt een motordag, zonnetje erbij. De golven zijn ruw bij verlaten van Boulogne, weerkaatsend tegen de lange stenen muur. Nog even een stuk zeilen voor de wind op is. We liggen, zitten, hangen in de kuip, muziekje op.
Op de middag kunnen we de fok bijzetten en motorzeilen, met een lager toerental. Vanwege het tij(d)schema zetten we de motor niet geheel uit. Het is springtij vandaag, de stroming aan de overkant van de Seine Baai is fors (3-5 knopen mee/tegen).

Er volgt een rustige nacht. Bewolkt; Paul start met een wacht samen met Sivy, ik heb met Jules de nachtwacht van 00.00 -03.00 uur. Het wordt onbewolkt, de Melkweg is gigantisch mooi te zien. Vallende sterren, en we doen allebei een wens. We praten nog even over zwarte gaten, sterren en planeten, ruimtevaartuigen. Dan onttrekken nieuwe wolken het zicht op hetgeen ver boven ons staat. Jules gaat na 2 uur binnen slapen; ik stop 1 oortje in mijn oor en luister naar muziek. Met m'n andere oor hou ik de marifoon in de gaten. Er is geen ander verkeer in mijn nabijheid dan onze eigen vloot. We motoren verder, het getijschema volgend. Bij Barfleur worden we fors opzij gezet, noordwaarts. 
In Boulogne hebben we het al geopperd dat de kans er in zat dat we in Cherbourg na de nachttocht maar voor een paar uur zouden stoppen om met het volgende tij mee door de Alderney Race te gaan naar Guernsey. 
De wind zit maandag in de zuidwesthoek, 4-5 Bft tegen. Pal op de neus, en dan klotsend met 4 knopen stroom mee door de Alderney Race levert wel spectaculaire beelden maar geen vrolijke gezichten. Vandaag blijft het nog rustig, dus we gaan door.
De zon schijnt, het is net bezeild, prachtig varen naar Cap de la Hague.
Jules en Sivy varen mee op de Noordenwind, waar schipper Ben een onfortuinlijke val op de steiger had gemaakt met pijnlijke polsen als resultaat. De OceanKids BV is opgericht. 
In de Alderney Race kunnen we zeilen met een hoek van 30 graden verzet. Dus zicht op Alderney, maar over de grond naar Guernsey. Raar, maar waar. 

De wind is net te weinig om dit vol te gaan houden. We willen de stroming bij Guernsey niet tegen hebben, dus de motor moet bij. Met lichte regen naderen we de haven van St Peter Port. De havenmeester in z'n bootje begeleidt ons naar de pontons voor de drempel van de marina waar wij zullen overnachten. Deze Swan pontons zijn sinds vorig jaar met de vaste wal verbonden. 

Guernsey is altijd genieten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten