zaterdag 23 mei 2015

Masterclass Zij-len: de zee op

Vrijdag 22 mei.
Vlissingen, Hoek van Holland: ZW 3-4, zicht goed. Mooie wind voorspelling 3-4 qua kracht, maar ZW qua richting. En dat voor een tocht naar Oostende. 
Er is keurig gerekend aan de doorvaarthoogte van de brug over de Roompot Sluis. We gaan er weer onder door :-). Er komt nog 1 bootje achter ons liggen die de nodige capriolen uithalen. Perfect cursusmateriaal: tja, eerst die achterlijn vast en dan simpel naar voren varen en naar de kant sturen. 
Flink stroom mee, wind op de neus, 2 reven in grootzeil. Zo motorzeilend het smallere deel van de Roompotgeul uit. De golven zijn behoorlijk. Dat is toch Het verschil met binnenwater, zeker bij een windje 3-4 Bft. Voor Domburg gaan we laveren. Onder zeil is het comfortabeler. Maar helaas toch een zeezieke. Onze bootuitrusting wordt weer ten volle benut: het fameuze rode emmertje wordt stevig vastgepakt en niet meer losgelaten.
Het is mooi weer. Er is weinig verkeer op het water. De dag vordert rap, al laverend om de VR-paal. Hilde heeft haar zeeziekte binnen weggeslapen en neemt later het roer over van Nicole, die vandaag de conclusie heeft getrokken dat zeezeilen wel erg leuk is. En ik heb verteld dat kinderen het ook echt leuk vinden en niet saai!! Janet geniet van de zee en is onze trouwste logboek-bijhoudster. 
De wind draait een tikje gunstiger en het is 1 rechte streep naar Oostende vanaf het Scheur. De zee wordt weer ruwer. Voor Oostende is het eigenlijk nooit echt rustig. Simon, de toffe havenmeester van Oostende, beaamt dat. Hij is trouwens jarig vandaag: 35. Gefeliciteerd, Simon!
Bij het maken van de tochtplanning voor morgen wordt oude kennis uit het geheugen afgestoft, aangemoedigd door medecursisten en aangevuld met tips en trucs door mij, terwijl ik de afwas doe. De avonduren tikken snel weg. Na een rondje Oostende belanden we in de jachtclub: toch nog allemaal aan het bier en de wijn.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten