vrijdag 25 juli 2014

Wachten bij de sluis van Holtenau

Woensdag 23 juli NOK dag 2

Op een smal deel in het Nord-Ostsee-Kanal haalt de Charlotta B uit Monrovia ons allemaal in. Terwijl ze dicht naast ons vaart, lijkt de boot teruggetrokken te worden alsof we door stroop varen. De log en sog laten dit ook zien. Aan de oever zie je het water een halve meter weggetrokken worden. Een erg vreemde gewaarwording zo dicht naast de kolos.













Bij de sluis bij Holtenau aangekomen is het druk. We gaan met een lijntje aan 1 van de grote palen liggen.

Het wordt drukker en drukker. Er blijkt maar 1 sluiskolk van 4 in werking te zijn.

Na 3 uur wachten gaat wonderbaarlijk de noordelijkste grote sluis open, waar alle jachten in mogen aan de bakboordzijde. Er wordt gewerkt aan de stuurboordwal. Het lijkt een plotselinge beslissing die ook 3 uur eerder genomen had kunnen worden. Was er een nieuwe wacht begonnen, een manager die ineens zegt "gooi die andere sluis open" of is het wat Paul zegt na betaald te hebben in t kantoortje op de hoge sluiswand: "de mevrouw van t souvenirwinkeltje heeft t effe geregeld". 
De jachtensluis is dit seizoen buiten gebruik .....
De houten balken die in het water drijven waar je op moet stappen, zijn altijd gevaarlijk. Ivon van de Safina glijdt van het spekgladde hout af, tussen wal en schip. Zwemvest blaast op en ze zit klem. Gelukkig trekt Jan van de Perla haar er direct uit. Blauwe plekken op de onderarmen zijn het enige aandenken. Er kan gelukkig om gelachen worden. En 's avonds in Schilksee roept ze dan ook als wij de haven inkomen " ik heb weer een verhaal voor je blog." Bij deze dus.

Het is mooi zeilen, hoog aan de wind, in de Kieler Forde, naar Schilksee.

Het is zomers heet. In de haven springen de kinderen het water in achter de boot. Dit blijkt niet leeftijdsgebonden te zijn.

Als we het weer op internet zitten te bekijken, lezen we van de dag van nationale rouw in Nederland en zien fragmenten op de pc van de aankomst van de 2 vliegtuigen uit Oekraïne en de stoet lijkwagens. Indrukwekkend en het bezorgt kippenvel. We zitten hier in Duitsland en bevinden ons in een andere wereld dan het dagelijkse thuis. 
Lieve mensen, in gedachten zijn we even daar en beseffen wederom "pluk de dag". 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten